Populaire berichten

maandag 28 februari 2011

Tentoonstelling nieuwelingen 7

Vandaag de opstelling gaan doen in Waregem,
het ziet er echt super uit
bedankt Greet, Raf , Thahn Long en ines

Zeker een aanrader
3 maart 2011 opening in CC de Schakel in Waregem 20.30u
expo tem. 4 april 2011

wees welkom

Danielle Luinge - Moeilijk te relativeren tekeningen

Drawings by Danielle Luinge     <=

Enkele woorden Over de tekeningetjes van Luinge:

Ik volg het werk van Danielle ondertussen al enkele jaren en ontmoette haar voor het eerst op een tentoonstelling in Westmalle waar ik haar werk voor het eerst zag.

Nu, enige tijd later, heb ik nog steeds af en toe contact met haar en vind ik haar werk nu, nog beter dan ooit, vandaar dat ik haar even in the picture wil zetten op deze bescheiden blog.

Hoe ga je  om met de werken van collega-kunstenaars? Dat heb ik altijd een beetje een probleem gevonden omdat ik vind dat je als kijker altijd een beetje een buitenstaander bent. Welnu , ik heb het mezelf gemakkelijk gemaakt door alleen te reageren op kunstwerken waarvan ik jaloers ben dat ik ze zelf niet gemaakt heb.

Wat ik zo enorm vind aan haar werk is dat het zo onwaarschijnlijk onderhuids kruipt. Wrange humor, pittige details, persoonlijke kronkels, melancholische en vertederende beelden, kritische voorstellingen, het oog voor detail en het uitspelen van die details.

Als ik naar haar tekeningen kijk heb ik soms het gevoel dat zij uitbeeld wat ik soms denk over mensen terwijl ik die dingen liever voor mezelf zou houden. Ik ben jaloers op de pretentie, het extroverte karakter en de subtiliteit van die moeilijk te relativeren tekeningen.

Omdat het TE moeilijk was om er 1 beeld uit te pikken om bovenaan de tekst te plaatsen, heb ik een link geplaatst naar haar webalbum.

Veel kijkplezier !
Danielle stelt momenteel tentoon in Cabin in de Volksstraat te Antwerpen

zaterdag 26 februari 2011

Over het werk van Koen Pattyn

Misschien mag ik het niet posten, en deed ik het beter niet,

ZALM: over Koen Pattyn door Ricky Oudermans

Ik was vandaag van plan Koen zijn expo te gaan bezichtigen in Antwerpen , maar het weer heeft een beetje roet in het eten geworpen. Mijn vrije tijd  met mijn gezin is zowel voor mezelf en mijn vrouwtje heilig en dus ten spijt hebben we dankzij het regenachtige karakter van het weer gekozen om niet naar Antwerpen af te zakken om de expo van Koen te gaan bekijken in Tzarart. ( Ik probeer het volgende week nogmaals).

Enfin,

Wat ik wel kwijt wil over het Werk van Koen is het volgende:

Als ik het werk van Koen zou moeten omschrijven in drie woorden zou ik zeggen : hypersensitief, naiëf en rechtdoorzee.

Ooit was er eens commotie over een werk van Marlene Dumas waarin zij haar eigen kind afbeeldde me bloedrode handen. Niet dat het kind iets ergs was overkomen , niet dat Dumas haar had afgebeeld zoals zij het haar voorstelde, Het leek bloederig, smerig en ziekelijk maar achteraf bleek het een portret te zijn van haar eigen kind dat net met vingerverf had gespeeld.

Koen weet wat kijken is , en weet het ook weer te geven...en soms lijkt hij wel opzettelijk te spelen met de vooroordelen die de kijker zou kunnen hebben. Misschien is het wel zo, maar ik denk dat hij niet zoals Jan Modaal rond de pot wil draaien maar steeds weergeeft wat hij ziet ook al wil de kijker niet  hetzelfde ervaren.

Vooral vind ik Koen een schilder, iemand die boetseert met verf, iemand die kan accentueren wat belangrijk is en kan vervagen wat niet. Koen werkt vooral met olieverf wat maakt dat OVERschilderen het schilderen overstijgt want dat  is wat een schilder doet ... overstijgen.

Koen is ook een beetje een zalm , het best in zijn vel stroomopwaarts.... dus niet met de stroom mee.
maar dat hoeft ook niet als je een zalm bent ...

Ik kijk naar Koen zijn werk het liefst zoals ik naar muziek luister... de ene dag is het klassiek, dan pop, dan rock en misschien wel eens disco.

ik denk dat kunst zintuiglijk is, vooral in het werk van Koen Pattyn , je moet het rieken, voelen, en aanschouwen ... en dan liefhebben !

Ricky 26-02

donderdag 24 februari 2011

"the attemps to contain an excess" Olie op doek 13x18 cm 2011

"What I call thinkering or bricolage" collage (2010)


"Not an error" collage 2010


Print/oilpaint on 'simili Japon 220gr. 8x10 cm
print/paint/plastic on 'simili japon 220gr' 8x10 cm

"progress coming from the second type of randomness" olie op doek 13x18 cm 2011


"The contemporary warrior does not need an artist anymore" olie op doek 18x24 cm 2011


"easily recognizable aesthetics" 18x24 olie op doek 2011


Tentoonstelling nieuwelingen 7

Ricky OudermansRicky Oudermans (1979) wil de toeschouwer laten kijken naar zijn werk omwille van de louter picturale en grafische kwaliteiten ervan. Kijken naar zijn werken vindt hij belangrijker dan erover te praten. Hij wil dan ook kunst maken waarbij interpretatie zoveel mogelijk uitgesloten wordt. Hij maakt grafiek en collages op heel klein formaat. Zijn beelden zijn meestal abstract. Voor Ricky Oudermans lijkt minder méér te zijn. Soms wordt er heel weinig op het blad gedrukt, getekend of gekrast. Geometrische patronen, vormen en lijnen worden gecombineerd met zocht kleuren. De werken ogen uitermate fragiel en helder. Maar zijn ze dat ook? Wil de kunstenaar ons neit verrassen met onvermoede diepten, met een onverwachte gelaagdheid? Omdat elk werk afzonderlijk een aandachtige blik vereist, is goed kijken de boodschap! Misschien wil Ricky Oudermans ons opnieuw leren kijken in plaats van te laten nadenken.
Greet Van AutgaerdenGreet Van Augaerden (1974) maakt meestal monumentale werken waarin jeugdherinneringen en -ervaringen een dialoog aangaan met landschappen of fragmenten ervan. Zo heeft ze een reeks werken rond kampen en primitieve bouwsels waar ze verwijst naar de primaire drang tot creatie van een eigen territorium, de wens tot privacy, de drang tot beschutting en zelfs overleven. Hoe onbetekend dergelijke plaatsen ook mogen zijn, in hun nietigheid alluderen ze op het sublieme van het menselijke bestaan (naar Stef Van Bellingen).  
Thanh Long LamThanh Long Lam (1981) refereert in zijn schilder- en tekenwerk aan historische gebeurtenissen waarvan sommige in zijn persoonlijk leven van ingrijpend belang zijn geweest, zoals o.a. de Vietnam-oorlog. Hiervoor gebruikt hij beeldmateriaal dat hij op het internet gaat zoeken. Hij zoekt naar beelden die voor hem persoonlijk bevroren momentenvormen. Elk beeld dat hij maakt wordt onderworpen aan een onbewust interpretatieproces dat zich vertaalt in een (reeks) houtskooltekening(-en) of schilderij(-en). Over zichzelf zegt Thanh Long Lam dat 'mijn werk over de stommiteiten van de mens gaat. Dit zowel over zijn stommiteiten uit het verleden als de stommiteiten die nog in zijn toekomst liggen. Ook gaat het over de zoektocht naar een eigen identiteit. Ik voel mij als persoon nergens thuis. In België ven ik een Oosterling en in Vietnaam een blanke.' Zijn performances en ook zijn fotografische werken zijn kritisch voor mens en maatschappij. De wereld gaat naar de bliksem en Than Long Lam wil er wat aan doen.


Bron: Kunst in huis www.kunstinhuis.be