Populaire berichten

donderdag 24 februari 2011

Tentoonstelling nieuwelingen 7

Ricky OudermansRicky Oudermans (1979) wil de toeschouwer laten kijken naar zijn werk omwille van de louter picturale en grafische kwaliteiten ervan. Kijken naar zijn werken vindt hij belangrijker dan erover te praten. Hij wil dan ook kunst maken waarbij interpretatie zoveel mogelijk uitgesloten wordt. Hij maakt grafiek en collages op heel klein formaat. Zijn beelden zijn meestal abstract. Voor Ricky Oudermans lijkt minder méér te zijn. Soms wordt er heel weinig op het blad gedrukt, getekend of gekrast. Geometrische patronen, vormen en lijnen worden gecombineerd met zocht kleuren. De werken ogen uitermate fragiel en helder. Maar zijn ze dat ook? Wil de kunstenaar ons neit verrassen met onvermoede diepten, met een onverwachte gelaagdheid? Omdat elk werk afzonderlijk een aandachtige blik vereist, is goed kijken de boodschap! Misschien wil Ricky Oudermans ons opnieuw leren kijken in plaats van te laten nadenken.
Greet Van AutgaerdenGreet Van Augaerden (1974) maakt meestal monumentale werken waarin jeugdherinneringen en -ervaringen een dialoog aangaan met landschappen of fragmenten ervan. Zo heeft ze een reeks werken rond kampen en primitieve bouwsels waar ze verwijst naar de primaire drang tot creatie van een eigen territorium, de wens tot privacy, de drang tot beschutting en zelfs overleven. Hoe onbetekend dergelijke plaatsen ook mogen zijn, in hun nietigheid alluderen ze op het sublieme van het menselijke bestaan (naar Stef Van Bellingen).  
Thanh Long LamThanh Long Lam (1981) refereert in zijn schilder- en tekenwerk aan historische gebeurtenissen waarvan sommige in zijn persoonlijk leven van ingrijpend belang zijn geweest, zoals o.a. de Vietnam-oorlog. Hiervoor gebruikt hij beeldmateriaal dat hij op het internet gaat zoeken. Hij zoekt naar beelden die voor hem persoonlijk bevroren momentenvormen. Elk beeld dat hij maakt wordt onderworpen aan een onbewust interpretatieproces dat zich vertaalt in een (reeks) houtskooltekening(-en) of schilderij(-en). Over zichzelf zegt Thanh Long Lam dat 'mijn werk over de stommiteiten van de mens gaat. Dit zowel over zijn stommiteiten uit het verleden als de stommiteiten die nog in zijn toekomst liggen. Ook gaat het over de zoektocht naar een eigen identiteit. Ik voel mij als persoon nergens thuis. In België ven ik een Oosterling en in Vietnaam een blanke.' Zijn performances en ook zijn fotografische werken zijn kritisch voor mens en maatschappij. De wereld gaat naar de bliksem en Than Long Lam wil er wat aan doen.


Bron: Kunst in huis www.kunstinhuis.be 

2 opmerkingen: